GELİN ÇIKARTMA
Gelin Çıkartma Türk gelenek ve göreneklerinde çok anlam ifade eder. Gelin Evden Çıkarken Vedalaşma Gerçekleşir. Gelinin Evden Ayrılışı esnasında kimse göz yaşını tutamaz. Gelinin Evden Çıkış Anı ise uzun zaman sonra izlendiğinde bile hayla yüreklere tesir edecek kadar etkilidir. Gelin Çıkartma Adetleri aslında genellikle hep aynıdır.
Bu konuya birazdan değineceğiz. Gelin Çıkartma Davul Olmadan Olmaz. Davul seslerinin eşliğinde Gelinin Baba Evine Vedası orada bulunan herkesi duygulandırır. Peki Evden Gelin Çıkartma Nasıl Olur? Buyurun hep birlikte bu sorunun cevabını arayalım.
Eğer dikkat ettiyseniz hiçbir yöremizde gelin kuaförden yada dış çekimden direkt olarak gitmez. Çünkü Gelin Çıkartma nın çok özel anlamları vardır. Gelin kızımızın evinde kuşağı dualarla erkek kardeşi tarafından bağlanır, kızımız ailesi ile onu bugüne dek büyütüp telli duaklı gelin ettikleri için helalleşir. Aile büyükleri evliliği ile ilgili kızımıza son nasihatlerini verir.
Yörelere Göre Gelin Çıkartma Törenleri aslında çok fazla farklılık göstermemektedir. Hemen hemen her yörede erkek tarafı Gelin Hanımı almak üzere konvoy ile birlikte gelir. Konvoyun kapıya yanaşması ile davul ve zurna çalmaya başlar. Genellikle davul ve zurnayı erkek tarafı tutsa da bu görevi kız tarafınında üstlendiği yöreler vardır. Erkek tarafı damat bey ve aile büyüklerinden bazıları ile arkalarında davul zurna olmak koşulu ile Gelin Hanımın evine girer. Yukarıya konvoyda yer alan herkes götürülmez.
Kızımızın konvoy gelene kadar bütün hazırlıkları bitmiş odasında beklemektedir. Kapı erkek tarafına ilk önce açılmaz. Bu adettir. Erkek tarafı kapının açılması için kız tarafının daha doğrusu kızın arkadaşı, kardeşi ne ise kapıyı kapatan kişinin uygun gördüğü ücreti vererek kapıyı açtırır. Tabi kız tarafıda bu ücreti abartamaz. Böyle şeylere düğün esnasında herkes dikkat eder.
Gelin kapısı önünde çingen pazarlığının yapılması herkes tarafından ayıplanır.
Damat bey içeri girerek gelin hanımı aşşağı indirir. Kızımızın yüzü kırmızı bir peçe ile örtülü olur. Bu esnada kız tarafı yukarı çıkan erkek tarafına minik ikramlarda bulunur. Bu ikramların büyük servis tabakları ile yapılmaması makbuldur. Ama gelen misafire hiçbirşey ikram etmeden yollamak ta olmaz. Mümkünse soğuk yada sıcak içecekler ile bu fasıl geçiştirilebilir.
Düğün konvoyu yine davul zurna eşliğinde düğün salonuna doğru yola çıkar. Konvoya kız taraflarının araçları katılmaz. Kız tarafı kendi araçları ile konvoy oluşturmadan salona intikal eder. Erkek tarafının konvoyunu yine erkek tarafı süsler. Dikiz aynasına takılacak havlu gibi küçük hediyelikleri yapmak erkek tarafının görevidir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN