0543 402 94 97
tren
Sosyal Medya Hesaplarımız

BAYRAK KALDIRMA TÖRENİ

23 Ağustos 2017
7 kez görüntülendi
BAYRAK KALDIRMA TÖRENİ

BAYRAK KALDIRMA

Bayrak Kaldırma töreni nedir? Düğün Evine Bayrak Neden Dikilir? Düğün Bayrakcısı Nedir? sorularına cevap arayacağımız faydalı bilgiler kısmının Düğün İçin Bayrak Dikmek bölümüne hoş geldiniz. Bayrak Kaldırmak eski Türk adet ve geleneklerimizdendir. Düğün evinin çatısına bayrak dikilmesi ile düğün başlar ve çatıdan bayrak indirilmesi ile sona erer. Peki bu tören nasıl gerçekleşir buyurun hep birlikte inceleyelim.

Öncelikle düğün yapılacak ev için bayrak ve kuran-ı kerim hazır bulunmak zorundadır. Aslında sadece bayrak kaldırma töreni için bile her hanede kuran ve bayrak bulundurulurdu. Ancak zamanla unuttuğumuz adet ve değerlerimizden olan bayrak kaldırma faaliyeti hemen hemen hiçbir bölgede yapılmamaktadır. Bu töreye sahip çıkan bütün vatandaşları da yöresi nere olursa olsun tebrik etmek gerekir.

Düğün evinin içinde üzerine Kuranlar okunan bayrak evin kapısından çıkartılmaz. Evin penceresinden daha önce çatıda hazırlanmış olan alana çıkartılır. Bayrak asma esnasında kere besmele ve kelime-i şahadet getirilir. Bayrak asıldıktan sonra başında bayrakçı denilen bir kişi bırakılır. Bayrakçı yada bayraktar olarak ta adlandırılan bu kişinin gönüllü olarak bayrağı beklemeyi kabul etmesi gerekir. Çünkü bayrakçılık çok ağır bir sorumluluktur.

Bayrakçının görevi düğün sonuna kadar bayrağı korumaktır. Bu görev bayrakçı görevlisi için onur ve namus meselesidir. Bayrağın çalınması yada kaybolması halinde kız tarafı kızını vermez, giden bayrak yerine gelene kadar durum böyle devam eder. Bayrağı alanlar genelde isteklerinin yerine getirilmesi durumunda bayrağı iade eder. Ama konunun ağırlığından dolayı istenen şeylerde ağır olur. Bayrak koruyamamanın bedeli ödenir.

Düğün evinin önünde bekleyen davul zurna yada diğer orkestra gruplarına kimse çalmaya başlayın talimatı vermez. Daha öncede belirttiğimiz gibi bayrak Allah’ın izni ile çatıda görüldüğü an düğün başlamış demektir. Kutsal Türk Sancağını çatıda gören davul ve zurna aynı anda çalmaya başlar. Misafirlerin gözü çatıda bayrak beklemektedir. Görür görmez oynamaya başlarlar. Kurban olduğumuz Bayrağımız çatıda dalgalanır dalgalanmaz yemekler dağıtılmaya, kurban kesilmeye başlar.

Bayrak gelin almaya giderken çatıdan bayrakçı tarafından indirilir. Sonra gelin almaya gidecek konvoyun başına geçer. Zinhar bayrağın önünde konvoya ait başka hiçbir vasıta yada araç olamaz. Bayrağa saygısızlık yapılmaz. Kız evine varılınca bayraktar kız tarafının gösterdiği yere tekrar bayrağı diker. Aileler hediyeleşir ve kız ailesi ile vedalaşıp helalleşir. Gelin hanım evinden çıkarak konvoya dahil olur. Ancaaakkkk buraya dikkat. İsterse haftalarca sürsün bayrak inip tekrar konvoyun önüne geçmeden konvoy hareket edemez. Bunu yapan bir daha o memlekette barınamaz.

Bayrakçı bayrağı indirip konvoyun başına geçmek için kız tarafından bazı hediyeler ister. Kimi zaman istekleri ağır yada karşı tarafın karşılayamayacağı bir şey olur bu durumda görüşme uzar. Daha sıkı pazarlıklar yaşanır. Yine uzlaşma olmazsa sözü geçen, saygı gören kimseler aracı olur. Orta yol muhakkak bulunur. Bayrak yerinden iner ve bayrakçı konvoyun önüne geçer.

Konvoyun hareket etmesi ile tekrar erkek evine gelinir. Erkek evinde yeniden bağımsızlığımızın timsali dualarla göndere çekilir. Bayrakçı görevine aynı şartlarda devam eder. Eskiden biri oğlunu evlendirecek kimseye ‘delikanlının bayrağını ne zaman dikiyoruz’ derdi. unutulmaya yüz tutan bu adetimize sahip çıkılmasını sizlerden rica ederiz.

Düğünden sonraki gün artık bayrak yerinden indirilir. Düğünün bittiğini gösteren bu eylem sonunda zaten düğüne ait misafirde kalmamıştır. Düğün bayrağı hatıra olarak evlenen çifte verilir. Düğün bayrağını ömrünün sonuna kadar saklayan, kendinden sonraki nesile miras bırakan çok sayıda büyüğümüz vardır. Bayrak Kaldırma Nedir? Düğün İçin Bayrak Dikmek, Barakçı, Bayraktar Kime Denir? Düğün Evine Neden Bayrak Asılır? Düğün Bayrakçısı Nedir sorularına cevap verdiğimiz makalemizin sonuna geldik.

Bayrak Kaldırmak İle yazdığımız makalemizi beğendiyseniz ve faydalı bulduysanız lütfen yorum yazmayı unutmayın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?