DÜĞÜN ŞERBETİ
Merhaba arkadaşlar! Artık günümüzde böyle bir adet pek ilgi görmüyor olsa da editörlerimizin isteği üzerine bu hafta size Düğün Şerbeti konulu makalemizi arz edeceğiz. Öncelikle hatırlatmak isteriz ki size sunduğumuz her bilgi aylar süren araştırma ve konunun ehli kişilere danışarak oluşturduğumuz birer kültür ürünüdür. Daha fazla vaktinizi almadan Düğün Şerbeti Ne Zaman Yapılır? Düğün Şerbeti Nasıl Yapılır? açıklamaya geçelim.
İncelememizi yaparken günümüz şartları ile eski dönemde şerbetin nasıl döküldüğü arasında ki farkları belirterek yapacağız. Düğün Şerbeti eskiden perşembe uğurlu ve mübarek bir gün olduğu için perşembe günleri yapılırdı. Düğünden bir gün önceye denk gelirdi. Eski köy düğünleri için Cuma günleri özellikle seçilirdi.
Şimdi değişen şartlarla birlikte düğünlerimiz bütceye, mekanların uygunluğuna göre herhangi bir günde yapılmakta ve genellikle hafta sonları özellikle istenmektedir. Bu nedenle şerbet dökme günü artık imkanlar dahilinde farklılık göstermekte fakat düğünden bir gün önce olmasına özellikle dikkat edilmektedir.
Şerbet Kız evinde, erkek tarafı kadınları tarafından dökülür. Şerbet dökme merasimi kadınlar arasında gerçekleşen bir merasimdir. Şerbet dökmek için kadınlar kız evine gider, iki tarafın 13 – 14 yaşında erkek çocukları ellerine verilen makaslarla şekerleri kırması istenir. Eylem sonrası kız tarafı, erkek tarafını temsil eden çocuğa, erkek tarafı ise kız tarafını temsil eden çocuğa bahşiş verir. Daha sonra şerbeti dökmesi için erkek tarafından iki kişi kız evinde bırakılır. Bu iki kişi genelde yengeler olur.
Şerbet bağıra bağıra salavatlar getirilerek dökülür. Herkes bu sayede kızın şerbetinin döküldüğünü bilir. Daha detaya inersek bu adet ağız tatlılığına, mutluluğa, güzel günler geçirilmesine yönelik beklentilerle yapılır. Bazı yörelerde gelin evine girerken de ağzına bal çalınması, tatlı günler geçirsin, tatlı dilli olsun diyedir.
Şerbet döküldüğü zaman genelde öğleden sonraya denk gelir. Unutmadan söyleyelim şerbet dökmeye kaynana gitmez. Onun dışında ki ailenin kadınları kız evinde olur. Kız evinde yine dua ve salavatlarla şerbetler içilir. Eskiden şerbet içen tepsiye boş bardağı bıraktıktan sonra bahşişte koyarlardı. Ama artık böyle bir şey olmuyor. Şerbet ikramından sonra kız el öpüyor.
Yine eski zamanlarda şerbet dökmeye giden heyet kıza gelinlik, duak, kına, kına gecesi için bindallı dan oluşan düğün ihtiyaçlarını götürürdü. Eğer şerbet içme durumu uygunsa takılar takılır bunlara nişan takısı da adı verilirdi. Eğer iş bozulursa erkek tarafından gelen çöp dahi iade edilirdi. İşin bozulma sebebi genelde aileler arasında ki anlaşmazlık olurdu.
Çünkü o dönemde evlenecek olan çiftlerin hiç bir konuda söz söyleme hakkı yoktu.
Şerbet içildikten sonra misafirlere erkek evinde yada kız evinde artık neresi müsaitse yemek verilir. Yemekte istenilen şeyler hazırlanabilir. Genelde yöresel tatların seçildiği bu sofralarda baklava muhakkak olur ve baklava teminini erkek tarafı yapardı.
Değerli okuyucu yazılarımızı özenle hazırlıyor ve sizlere faydalı olmaya çalışıyoruz. Aşağıda ki alandan bu yazıya yorum yapmanız bundan sonra ki makalelerimizi hazırlamamız için bizi heyecanlandırmaya yetecektir. Bizden emeğimize teşekkür olarak beklediğimiz değerli yorumlarınızı esirgemeyin.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN